Bugun...


İsmail Karataş

facebook-paylas
STANDART REÇETELERİN OLUŞTURULMASI
Tarih: 03-12-2024 12:06:00 Güncelleme: 03-12-2024 12:10:00


Bir işletmenin zengin mönüler oluşturabilecek yemek tarifleri olabilir, ancak yemekler talep edilen miktardan az veya çok üretildiği zaman işletmenin verimliliği düşürebilir.

Verimlilik dengesinin sağlanması için hazırlanacak ürün miktarı satış kapasitesinin ne çok altında ne de çok üstünde olmamalıdır.

Eğer talep edilenden daha az miktarda üretim yapılırsa ürünün yok satmasına ve müşteri

İhtiyaçlarının karşılanamamasına neden olur.

Talep edilenden daha fazla üretim yapıldığı takdirde de kalan ürünlerin yeniden değerlendirilmesi mümkün olmaz ise imha edilir.

Her iki durumda da işletme zarar etmiş olur. Müşterilerin ile ihtiyaçları karşılanamadığı için sorunlar yaşanır. Bunun için işletmelerin standart reçete çalışmaları yapmaları gerekir.

• Standart Reçetelerin oluşturulması ile sağlanan üretim kontrolü ile hazır ürünün kalitesi ve maliyeti kolaylıkla tespit edilebilir.

• Standart Reçete ve Üretim Kontrolü yönetimi personel bağımlılığını azaltır. Personel değişiklikleri yiyeceğin kalitesi ve maliyeti üzerinde fazla etkisi olmaz. İşe yeni başlayan bir personel dahi doğru şekilde hazırlanmış reçeteleri kullanarak arzu edilen lezzet ve görünümdeki yemeği hazırlayabilir.

• Standart Reçete uygulaması satın alma işlemelerini kolaylaştırarak hangi üründen ne kadar almamız gerektiği konusunda da bize yardımcı olur.

• Standart Reçetelerin hazırlama aşamaları uzun süren işlem ve çalışma gerektirir. Ön çalışmalarda doğal olarak fazla vakit harcamak gerekir ancak uzun vadede standart reçetelerin kullanılması zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlar.

Bir standart reçete çalışmasında 4 temel noktaya dikkat edilmelidir.

-Gramaj: Kullanılacak hammadde miktarı.

- İçerik: Hazırlanacak yemeğin içinde hangi malzemelerin olduğu.

- Pişirme Tekniği: Yemeği nasıl ve nerede pişireceğimiz

- Sunum: Müşteriye yemeği hangi şekilde ve garnitürlerle beraber vereceğimiz.

Mönüde standardizasyonun sağlanması için her şeyden önce mönü içindeki yemeklerin standart reçetelerini oluşturmamız gerekmektedir.

- Öncelikle personel ve diğer ilgililer ile birlikte standart hale getirilecek mönüler belirlenir. Seçilen mönülerin kalite ve verimlilik bakımından tatminkar olmasına dikkat edilmelidir. Kısa sürede birçok mönü standart hale getirilmeye çalışılmamalıdır. Bu bir yönden personeli baskı altında tutar ve arzu edilen sonuçların elde edilmesinde güçlükler yaşanmasına neden olur.

- Denenmesi düşünülen tarifler için kolayca okunup takip edilebilecek kartlar hazırlanmalıdır. Bu kartlar personel tarafından kolayca anlaşılıp kullanılacak nitelikte olmalıdır.

-Standart hale getirilecek yemek tarifleri yazılırken bütün detaylar en ince ayrıntılarına kadar düşünülüp tespit edilmelidir. Bunun için bütün esaslar not edilir, öyleki tarifi eline alan herkes tarife bakarak kolayca yemeği pişirebilmelidir.

Bunun içinde ;

• Malzemelerin tam miktarları belirtilmelidir. Ağırlık ve adet birimlerine dikkat edilmeli, baharatların dahi gramaj ölçüleri mutlaka belirtilmelidir.

• Karışımda, kullanılacak malzemelerin hazırlanış sırasına göre listeleri hazırlanır. Eğer karışımın birkaç malzemesi aynı anda koyulacaksa onları da gruplamak gerekir. İhtiyaç duyulduğu anda hazır bulunmak amacıyla özel karışım devresi gerektiren karışım maddeleri gruplara ayrılarak hazırlanır. Ör: pişmiş yumurta, eritilmiş çikolata vs.

• Karışım maddelerinin karıştırma, çırpma süresi ve hızı, alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verilir. Kullanılan her kelimenin anlaşılır olmasına dikkat edilmelidir.

• Pişirilecek yemek için fırın ısısı, soğutulacak veya dondurulacak karışımlar için süre ve ısı dereceleri tam olarak belirtilmelidir.

• Fırınlanacak karışımlar için kullanılacak tepsilerin boyutları ve her tepsiye konulacak hamur veya karışımın miktarı açıkça belirtilmelidir.

- Servis veya porsiyonlama yapacak personel ile standart porsiyon miktarı açıkça konuşulmalıdır.

-Mönü, ilgililer ve pişirmeyi bilfiil yapacak aşçı ile tartışılmalı, hazırlanması ve pişirilmesi ile ilgili bütün detayların anlaşıldığından ve uygulandığından emin olunmalıdır.

-Bir kontrol listesi hazırlanıp üretilmiş maddelerle ilgili bilgiler not edilir. Bu notlar ikinci veya üçüncü standardizasyon denemelerine ışık tutar.

-Üretilen ürünün veriminin iyi olması için deneme çalışmaları doğru şekilde programlanmalıdır.

-Ürün kontrol edilir ve üretim süresinde notlar alınır, servisteki her porsiyonun verimi ölçümlenir.

-Uygulama çalışmalarında üretim kayıplarına dikkat edilerek not alınmalıdır. Üretim kayıpları genel olarak pişirme süresi içinde suyun buharlaşması sonucu meydana gelir. Ör: Çorbalar, etler, unlu yiyecekler, pişirme süresinde %10 - % 30 arasında fire verirler.

-Üç defa üst üste arzulanan miktar ve verimde başarılı sonuç alana kadar denemelere devam edilir. Reçetenin standart yapıyı sağladığına karar verildikten sonra farklı birimlerde çalışan bir aşçı tarafından yeniden uygulanıp aynı miktar ve verim elde edildiği takdirde reçete standart hale gelmiş demektir.

-Standardizasyonun çeşitli aşamalarındaki gelişmeler ve problemler uygulayıcılar tarafından sık sık tartışılıp değerlendirilmelidir. Gerektiğinde reçete üzerinde değişmelere gidilmelidir.

-Reçetelerin bitmiş formları ve yemeklerin fotoğrafları dosyalar içinde sorumlu kişiler tarafından muhafaza edilmelidir.

-Reçete genişletilirken hazırlama ve pişirme sürecinin her basamağında yiyecek maddesinin görünüş ve miktarı kontrol edilmelidir. Büyük miktarlarda üretilen yiyecekler standart reçete bazında aynı görünüm ve lezzeti vermiyorsa reçeteler tekrardan kontrol edilmelidir.



Bu yazı 493 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 13 10 1 2 28 8 32 +20
2 Fenerbahçe 13 9 0 4 30 12 31 +18
3 Trabzonspor 14 9 1 4 25 12 31 +13
4 Göztepe 14 7 2 5 17 7 26 +10
5 Beşiktaş 14 7 4 3 24 17 24 +7
6 Samsunspor 13 6 1 6 19 12 24 +7
7 Gaziantep FK 14 6 4 4 21 22 22 -1
8 Kocaelispor 14 5 6 3 12 15 18 -3
9 Başakşehir FK 14 4 6 4 19 16 16 +3
10 Alanyaspor 13 3 4 6 13 14 15 -1
11 Konyaspor 14 4 7 3 19 23 15 -4
12 Çaykur Rizespor 14 3 6 5 16 22 14 -6
13 Antalyaspor 14 4 8 2 14 25 14 -11
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 14 21 13 -7
15 Eyüpspor 14 3 8 3 9 17 12 -8
16 Kayserispor 14 2 6 6 14 31 12 -17
17 Gençlerbirliği 14 3 9 2 14 21 11 -7
18 Fatih Karagümrük 14 2 10 2 13 26 8 -13
Takım O G M B A Y P AV
1 Pendikspor 15 9 1 5 29 9 32 +20
2 Bodrum FK 15 9 3 3 36 13 30 +23
3 Amed SK 15 9 4 2 33 21 29 +12
4 Esenler Erokspor 15 8 3 4 35 17 28 +18
5 Erzurumspor FK 15 6 1 8 28 13 26 +15
6 Çorum FK 15 7 4 4 23 18 25 +5
7 Iğdır FK 15 7 4 4 23 21 25 +2
8 Serik Belediyespor 15 7 4 4 20 20 25 0
9 Bandırmaspor 15 6 4 5 18 14 23 +4
10 Van Spor FK 15 5 4 6 19 16 21 +3
11 Boluspor 15 5 5 5 23 17 20 +6
12 Sivasspor 15 5 5 5 19 15 20 +4
13 Sakaryaspor 15 5 6 4 27 30 19 -3
14 Keçiörengücü 15 4 5 6 22 18 18 +4
15 İstanbulspor 15 2 4 9 15 24 15 -9
16 Ümraniyespor 15 4 8 3 10 22 15 -12
17 Sarıyer 15 4 9 2 13 22 14 -9
18 Manisa FK 15 3 8 4 21 28 13 -7
19 Hatayspor 14 0 10 4 12 36 4 -24
20 Adana Demirspor 14 0 13 1 8 60 23 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Mardin 1969 Spor 13 10 1 2 33 9 32 +24
2 Bursaspor 13 9 3 1 33 12 28 +21
3 Aliağa Futbol A.Ş. 13 8 3 2 34 9 26 +25
4 Kahramanmaraş İstiklalspor 13 8 3 2 27 10 26 +17
5 Güzide Gebze Spor Kulübü 13 7 2 4 23 11 25 +12
6 Ankara Demirspor 13 7 2 4 21 13 25 +8
7 Isparta 32 Spor 13 6 2 5 23 12 23 +11
8 Muş Spor Kulübü 13 6 4 3 27 15 21 +12
9 Menemen FK 13 5 4 4 22 16 19 +6
10 68 Aksaray Belediyespor 13 4 3 6 16 11 18 +5
11 1461 Trabzon FK 13 4 5 4 22 22 16 0
12 Arnavutköy Belediye 13 4 6 3 13 14 15 -1
13 Kırklarelispor 13 3 4 6 15 19 15 -4
14 Fethiyespor 13 3 6 4 22 19 13 +3
15 Yeni Mersin İdman Yurdu 13 2 9 2 10 32 8 -22
16 Somaspor 13 1 9 3 11 30 6 -19
17 Adanaspor 12 0 11 1 4 62 1 -58
18 Yeni Malatyaspor 12 0 10 2 8 48 40 -40
Takım O G M B A Y P AV
1 Galata 11 6 2 3 18 8 21 +10
2 K.Çekmece Sinopspor 11 6 2 3 17 10 21 +7
3 Etimesgut Spor 11 6 2 3 10 4 21 +6
4 Bursa Yıldırımspor 11 6 2 3 14 10 21 +4
5 Yeşil Yalova FK 11 6 3 2 20 12 20 +8
6 Çorluspor 1947 11 6 3 2 17 10 20 +7
7 Beykoz İshaklıspor 11 5 2 4 18 14 19 +4
8 İnegöl Kafkas GK 11 4 3 4 15 13 16 +2
9 Çankaya SK 11 4 4 3 14 13 15 +1
10 Silivrispor 11 4 5 2 16 16 14 0
11 Bulvarspor 11 4 6 1 13 18 13 -5
12 İnkılap FSK 11 2 5 4 8 17 10 -9
13 Bursa Nilüfer FK 11 2 6 3 9 16 9 -7
14 Kestel Çilekspor 11 3 8 0 11 19 9 -8
15 Polatlı 1926 Spor 11 3 8 0 5 14 9 -9
16 Edirnespor 11 2 8 1 10 21 7 -11
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 01/12/2025 Fenerbahçe vs Galatasaray
 01/12/2025 Samsunspor vs Alanyaspor
 05/12/2025 Galatasaray vs Samsunspor
 06/12/2025 Eyüpspor vs Kayserispor
 06/12/2025 Konyaspor vs Çaykur Rizespor
 06/12/2025 Başakşehir FK vs Fenerbahçe
 07/12/2025 Gençlerbirliği vs Fatih Karagümrük
 07/12/2025 Kocaelispor vs Kasımpaşa
 07/12/2025 Göztepe vs Trabzonspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 01/12/2025 Adana Demirspor (H:1) vs Hatayspor
 06/12/2025 Serik Spor vs Keçiörengücü
 06/12/2025 Ümraniyespor vs Amed SK
 06/12/2025 Esenler Erokspor vs Sakaryaspor
 07/12/2025 Boluspor vs Erzurumspor FK
 07/12/2025 Iğdır FK vs Adana Demirspor
 07/12/2025 Manisa FK vs Van Spor FK
 07/12/2025 İstanbulspor vs Sivasspor
 08/12/2025 Bandırmaspor vs Bodrum FK
 08/12/2025 Hatayspor vs Sarıyer
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 06/12/2025 Kepezspor FAŞ vs Elazığspor
 06/12/2025 Sincan Belediye Ankaraspor vs Altınordu
 06/12/2025 Erbaaspor vs 24Erzincanspor
 06/12/2025 İnegölspor vs Adana 01 Futbol Kulübü
 06/12/2025 Bucaspor 1928 vs MKE Ankaragücü
 06/12/2025 Şanlıurfaspor vs Karaman Futbol Kulübü
 07/12/2025 Muğlaspor vs Batman Petrolspor
 07/12/2025 GMG Kastamonuspor vs Karacabey Belediye Spor
 07/12/2025 Beykoz Anadolu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 06/12/2025 Etimesgut Spor vs Edirnespor
 06/12/2025 Beykoz İshaklıspor vs İnegöl Kafkas GK
 06/12/2025 İnkılap FSK vs Bursa Yıldırımspor
 06/12/2025 Kestel Çilekspor vs Galata
 07/12/2025 Polatlı 1926 Spor vs Yalova FK 77
 07/12/2025 Bursa Nilüfer FK vs K.Çekmece Sinopspor
 07/12/2025 Çorluspor 1947 vs Çankaya SK
 07/12/2025 Silivrispor vs Bulvarspor
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI